Завршена подјела „Распбери Пај“ рачунара у оквиру пројекта „1000 за будућност“

Kaкo би дјеци Републике Српске омогућили контакт са модерном технологијом и упуштање у прве програмерске авантуре, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске заједно са партнерима копманијама „Проинтер“, м:тел и „Ланако“ започело је друштвено одговоран пројекат „1000 за будућност“ и то за вријеме пандемије корона вируса.

У оквиру овог пројекта, од почетка маја дјеци из неразвијених општина Српске подијељено је укупно 1000 Распбери Пај (Raspberry Pi) рачунара, а све је почело подјелом уређаја ученицима из општине Језеро. Слиједило је Кнежево, Оштра Лука, Крупа на Врбасу, Викосавље…(укупно 20 изразито неразвијених општина Српске), а подјела рачунара завршена је почетком јуна донацијом уређаја основцима из општине  Источни Нови Град.

Делегацију Министарства у свим општинама гдје су дијељени рачунари дочекала су насмијана и захвална лица руководства школа и ученика, којима су ови рачунари, прије свега, олакшали праћење наставе на даљину у вријеме пандемије.

Свакако треба нагласити подршку компанија „Проинтер“, м:тел, и „Ланако“ који су показали друштвену одговорност и помогле набавку 1000 „распбери пај“ рачунара и 212 3G рутера за ученике из 20 изразито неразвијених општина у Српској, а на овоме се нећи стати у оквиру пројекта „1000 за будућност“ па ће се тако у ближој будућности наставити са сличним акцијама помагања осјетљивим категоријама становника Српске, а прије свег ученицима и студентима.